اثبات یک جرم در فضای مجازی با اثبات همان جرم در فضای حقیقی متفاوت است.
با تغییر فضای ارتکاب جرم، دلایلی که برای اثبات وقوع جرم مورد استفاده قرار میگیرند نیز تغییر میکنند. در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی نحوه اثبات جرم از طریق پیامک میپردازیم.
آیا پیامک در دادگاه دلیل محسوب میشود؟
پاسخ به این پرسش منفی است. متن اس ام اس و پیامک دلیل محکمه پسند و مدرک محسوب نمیشود. مدرک به عنوان چیزی است که دادگاه میتواند بر مبنای آن حکم صادر کند. اما این پیامکها میتواند به علم قاضی کمک کند. در واقع پیامک یک اماره است. منظور از اماره اوضاع و احوالی است که در نظر قاضی دلیل بر امری شناخته میشود. در واقع امارات ذهن قاضی را هدایت میکنند و نوعی نشانه بر وقوع جرم تلقی میشوند. کاربرد پیامک هم همین است. قاضی نمیتواند به استناد متن چند پیامک، فردی را محکوم کند. اما این پیامکها در کنار سایر ادله میتوانند نقش مهمی را در سرنوشت دعوا ایفا کنند.
نحوه اثبات جرم از طریق پیامک
پیامکها اماره محسوب میشوند و تنها ذهن قاضی را هدایت میکنند و برای او نشانهای بر صحت گفتار شاکی تلقی میشوند. اما پیامک به تنهایی برای اثبات جرم یا حق کفایت نمیکند. حتما باید پیامکها ضمیمهی دلایل دیگری قرار گیرند تا بتوانند در اثبات موضوع کمک کنند. مثلا علاوه بر پیامکها شهادت شهود، اقرار مرتکب، اسناد، تحقیقات محلی، سوگند، کارشناسی و … به عنوان دلیل ارائه شوند. اصولا قضات پیامک را دلیل نمیدانند و به استناد آن حکم صادر نمیکنند. اما چنانچه قاضی بدون اینکه در کنار پیامکها ادلهی محکمه پسندی وجود داشته باشد رای صادر کند، امکان نقض این رای در مراحل بالاتر، تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی، وجود دارد. پیامک زمانی میتواند دلیل محسوب شود، که باعث علم قاضی شود. علم قاضی خود یک دلیل است.
حکم توهین پیامکی چیست؟
یکی از جرایم پیامکی که به وفور انجام میشود توهین است. در حال حاضر افراد به راحتی برای یکدیگر الفاظ رکیک را نوشته و با یک کلیک برای دیگری ارسال میکنند. بعضا افراد احساس میکنند که در بستر فضای مجازی، امکان شناسایی شدن آنها وجود ندارد. در حالی که چنین نیست. توهین پیامکی قابلیت پیگیری دارد و مجرم بسته به نوع جرم خود به مجازات تعیین شده در قانون محکوم میشود. در حال حاضر مجازات جرم توهین جزای نقدی درجه ۶، یعنی بیش از ۲ میلیون تومان تا ۸ میلیون تومان است.
برای آشنایی بیشتر سوءاستفاده از عکس دیگران در فضای مجازی را مطالعه کنید.
همچنین بخوانید:
توهین در ملا عام چه مجازاتی در پی دارد؟
مجازات شرکت در دعوا خیابانی
فحاشی پیامکی چه مجازاتی دارد؟
سرقت از منزل و نکات حقوقی آن
سرک کشیدن به گوشی دیگران چه عواقبی دارد؟
با مجله حقوقی دلتا همراه باشید
:: برچسبها:
مجله دلتا,مجله حقوقی,اثبات جرم,پیام ,
:: بازدید از این مطلب : 65
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0