طبق قانون تخریب عبارت است از نابود کردن یا ایراد خسارت به مال دیگران که این خسارت یا نابودی میتواند به شیوههای مختلفی از قبیل شکستن، خراب کردن، آتش زدن و... باشد.
تخریب اموال عمومی از جمله جرایمی است که قانون برای افرادی که مرتکب این جرم میشوند، مجازات بسیار سختی در نظر گرفته است. در مجله دلتا به بررسی جرم آسیب رساندن به اموال دولتی و مجازات آن از دیدگاه قانون پرداخته شده است.
جرم تخریب اموال عمومی
طبق قانون تخریب اموال عمومی عبارت است از نابود کردن یا ایراد خسارت به اموال مال دیگران که این خسارت یا نابودی میتواند به شیوههای مختلفی از قبیل شکستن، خراب کردن، آتش زدن و… باشد. در واقع اعمالی که موجب ترس و وحشت عمومی میشود و به همین دلیل است که در قوانین مورد تأکید و توجه قرار گرفته است و برای آن مجازاتهای سنگینی در نظر گرفته شده است. این جرم از جمله جرایم عمدی است و مرتکب باید برای محقق شدن آن حتماً اختیار و اراده داشته باشد. البته مرتکب باید بداند که این مال متعلق به دولت و مردم است. یعنی اگر کسی حین خراب کردن یک وسیله نداند آن مال متعلق به دولت است و بعد از تخریب متوجه این مسأله شود، دیگر جرم تخریب اموال عمومی که مجازات سنگینی دارد، محقق نشده است. بناهای تاریخی و اماکن مذهبی، مجسمههای نصب شده در میادین، پارکها و اماکن عمومی، سینماها، پارکها و فضاهای سبز عمومی، چراغهای راهنمایی، صندلیهای اتوبوس و مترو، تلفنهای عمومی، صندوقهای پست و … از جمله اموال عمومی هستند که گاهی مورد تخریب قرار میگیرند.
مجازات آسیب رساندن به اموال عمومی
طبق قانون، هر کس در وسایل و تاسیسات مورد استفاده عمومی از قبیل شبکههای آب و فاضلاب، برق، نفت، گاز، پست، تلگراف، تلفن و … مرتکب تخریب یا ایجاد آتشسوزی یا از کار انداختن یا هر نوع خرابکاری دیگر شود، به حبس از سه ماه تا ده سال (حبس تعزیری درجه ۴) محکوم خواهد شد. البته این اموال باید مورد استفاده عموم مردم باشد. باید در نظر داشت که آتش زدن یکی از نمونههای سنگین جرم تخریب است که به دلیل ترس و وحشت بیشتر و خسارات سنگینتری که ایجاد میکند، مجازات شدیدتری دارد.
نحوه شکایت تخریب اموال دولتی
گاهی زیاندیده ممکن است یک شخص حقوقی مانند شهرداری یا اداره مخابرات باشد؛ در این صورت آن شخص باید با ارائه دادخواست به دادگاه رسیدگیکننده به جرم، جبران خسارات ناشی از جرم را بخواهد. بنابراین دادگاه کیفری علاوه بر رسیدگی به اتهام ، وظیفه دارد تا در صورت تمایل شاکی مبنی بر جبران خسارات وارده به آن تقاضا نیز رسیدگی کند. همچنین اگر زیاندیده نتوانست یا اینکه نخواست در حین رسیدگی به اتهام اصلی، دادخواست جبران خسارت را ارائه کند، میتواند پس از صدور حکم دادگاه این درخواست را داشته باشد اما برای تقاضای جبران خسارت، باید درخواست خود را به شورای حل اختلاف یا دادگاه حقوقی ارائه کند.
دادخواست جبران خسارت با توجه به رقم خسارتی که وارد شده متفاوت است که در زیر اشاره شده است.
۱. برای خسارت وارده کمتر از پنج میلیون تومان باشد شاکی باید به شورای حل اختلاف مراجعه کند.
۲. اگر خسارت بیشتر از پنج میلیون تومان باشد شاکی باید با مراجعه به دادگاه حقوقی محل اقامت متهم درخواست رسیدگی کند.
مطالب بیشتر در مجله حقوقی دلتا...
:: برچسبها:
قانون , مجله دلتا , حقوق جزا ,
:: بازدید از این مطلب : 73
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0